"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."



Saturday, February 3, 2018

Makeup atau Penjagaan Kulit?

Assalamualaikum & Good Morninggg!!

Lama tak update blog kan? Tapi hari ni kakda nak kongsi tentang mana yang lebih penting?

Makeup atau Penjagaan Kulit wajah?



Dulu kakda sama macam wanita lain kat luar sana. Rasa pentingnya belajar macam mana nak makeup supya tahan lama, nampak flawless, tak mudah crack, nampak segar dan natural. 

Tapi semakin kakda belajar, kakda tetap tak dapat capai wajah yang kakda inginkan. Takkan nak pakai makeup 24 jam kan? Nanti buang makeup, suami nampak jugak kusam, breakout, mata sembap semua tu. Dah tak jadi bercantik2 untuk suami. 

So kakda sangat obsess dengan kulit orang korea. Bukan obsess nak putih tau. Obses tengok kulit diorang yang sentiasa nampak segar walaupun tak pakai makeup atau makeup dia nipis. 


Bila kakda google, nah kauuu. Banyak gila rutin penjagaan kulit dia. Masa ni pun kakda rasa macam kenapa nak pakai macam2? Betul ke efektif? Kebetulan kawan kakda buat Mary Kay dan kakda pun pernah pakai sekejap tapi sadly, Beauty Consultant kakda tak guide betul-betul, jadi kakda tak faham la pasal keadaan kulit kita ni. 

Tapi bila dah buat skincare class, dan kakda mula kan skincare routine dengan BC yang baru, barulah kakda faham dan berjaya capai impian kulit yang kakda idamkan?

Siapa rasa dia pun dalam proses nak mendapat kulit impian dia? Dah ada Beauty Consultant nak bantu tak? Kalau tak ada boleh je contact kakda. Tapi kakda akan nasihat berdasarkan produk Mary Kay je tau? Sebab kakda belajar tentang produk dan kesesuaian dengan kulit kita. Kalau nak pakai produk lain boleh, tapi kakda terang secara asas je nak?

Jangan lupa whatsapp kakda tau. Kita belajar sama2. 





Tuesday, January 23, 2018

PAMU 2018 - Quarter 2

Assalamualaikum & Good Morningggg

Aagituuu. Nampak tak semangat sangat. Kena lah happy selalu nak pastikan semua yang baca pun happy dan positif je. 

Alhamdulillah, 20 Januari 2018 kakda dipilih untuk menyertai PAMU. Apa PAMU tu? Hehehehe. Nama panjang dia Personal Advance Makeu-Up. Di sini kami Beauty Consultant diajar untuk makeup yang advance tau. 


Bukan sikit2 punya ajar tau. Kalau lukis kening tu sampai jadi elok lah cikgu ajar. Kelas ni PERCUMA sahaja tauuuu. Kakda melabur beratus ringgit dulu nak belajar makeup. Tapi bila tang kening cikgu suruh practice. Sedangkan asas nya pun hauk. Hahahaha. 

PAMU ni adalah hadiah untuk STAR CONSULTANT yang berjaya menempuhi cabaran pada Quarter 2 (Okt - Dec 2017) yang lepas. Maka makin excited la kakda kan. Dah la dapat beg cantik, dapat pulak belajar makeup FREE. best ke best sangat? 


Beg makeup sebab achieve Ladder of Success Quarter 2. Hehehehe. Yang bawah tu beg makeup beli sendiri. Matching tak?

Korang nak tak tengok gambar sepanjang kelas PAMU kakda? 

Separuh barang makeup Mary Kay yang akan digunakan. Yang tak perlu simpan dalam beg. 

Semua tekun je lukis kening. 

Kakda yang pergi banyak kelas makeup pun hauk jugak lukis keningnya. Alhamdulillah dapat ilmu baru. 

Peserta PAMU Quarter 2.  Ni sebahagian je tau. Sebab ada 10 tempat serentak PAMU dijalankan. Semuanya bawah Mesmerize Bee & Future Area Unit. 

Dengan Farah, Sufi, dan Kakda

Dengan Sufi, Sales Director Angelista Bee unit. Kakda masih bawah Angelista Bee jugak. Insya Allah December 2018 kakda ada unit sendiri Blossom Bee Unit. 

Ok ke tidok makeup kakda. Tema makeup kali ni Cut Crease makeup. Tapi nak kena practice lagi nampaknya la kan. Bagi boleh rileks je time nak makeup kat orang. Agak-agak ada tak yang sudi menadah muka untuk kakda makeup kan?

Kalau ada jom contact kakda nak?

Whatsapp : www.wasap.my/60163265401
Website : www.marykay.com.my/faridatarmize

Love sangat,
• Kakda •
Mary Kay Beauty Consultant 


Monday, November 20, 2017

Skincare vs Makeup

Assalamualaikum & Good Morningggggg!!

Moga sihat2 dan ceria2 selalu. Alhamdulillah diberi ilham untuk menulis lagi. Tapi kali ni nak cerita berkenaan skincare atau penjagaan kulit.

Ramai sangat wanita yang kakda tengok lebih pentingkan makeup dari penjagaan kulit. Beli makeup mahal2 dan pakai tebal2 dengan harapan nak capai natural look atau makeup nipis. Tapi makeup nya memang nampak tebal sebab nak tutup banyak cela diwajah yang boleh diatasi.

Dulu pun kakda anggap makeup yang bantu untuk tutup cela. Tapi bila dah meningkat usia ni baru sedar, penjagaan kulit yang laaaaaaagi penting dari makeup. Bila kulit terjaga, bersih bebas dari masalah jerawat, pori besar, parut jerawat bagai, pakai la foundation satu pam pun cukup dah untuk tutup dan beri kulit jadi sekata.



Kalau tanya pilihan skincare kakDa, kakda memang pakai Mary Kay. Lama dah dari 2009. Cuma sekarang baru lah nak betul2 jaga amik full skincare set siap tambah2 serum bagai. Kakda memang jaga sikit bab kulit atau apa2 yang kakda pakai dan makan. Kakda suka kulit warna sekata jadi kakda kurang tergoda dengan iklan putih 3 hari tu sebab kakda takut bahan2 yang tinggi kandungan kimia synthetic. Seram tauuu. Kat kulit tak jadi apa, buah pinggang pulak rosak.

Kalau siapa rasa macam elok sangat ke Mary Kay ni sampai kakda tetiba jadi beauty consultant ni? Itu memang kena sembang dengan kakda. 


Farida Tarmize
Mary Kay Ind. Beauty Consultant
Freelance Makeup Service
Whatsapp / SMS only : 0163265401
 Email : makeupbyidatarmize@gmail.com