"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."



Thursday, May 19, 2016

NARS : Surabaya Makeup Look

Assalamualaikum all beautiful ladies out there!

Thank you for reading my blog that fulls of rambling and rants about makeup like i'm the expert, but actually i am NOT!

I just loveeeee makeup and i am addicted to it. :'_':   Now i can't stop buying whatever is in trend at the store. 

Dah kenapa blog dalam english?






Monday, May 2, 2016

Makeup Fav : Lip Mask & Eye Cream

Assalamualaikum semua

Selamat bercuti. Hari ni ramai melepak sakan la sebab 3 hari cuti. Ada yang siap balik kampung kan. Bila lagi nak balik kampung lama-lama. Time macam ni la kan. Tapi bertabah la sebab mesti jem. Kebas bontot aihhh. Tambah pakej stress pulak kan. 

Kalau korang stress korang suka buat apa? Macam cik nak release stress, mesti cik rasa nak pamper kan diri. Rasa nak scrub badan, pakai losyen, pakai mask. Lepas tu baring dengan cahaya suram sambil pasang lilin wangi gitewwww. Feeling sangat. Nak pergi spa kadang tak mampu dengan kewangan dan masa. Jadi nasib encik somi layan je bini dia nak manjakan diri. Dapat 2 jam pon ok dah. 

Bila dah nak masuk 30 an ni kulit dah macam kemain lagi menggugat hati kan. Tapi cik macam konsisten je pakai 2 benda penting ni 3 kali seminggu. Kena la jaga kan. Nak kasi somi kita tengok jugak. 

Favorite item, Shaklee Enfuselle Eye Cream dan Mary Kay SatinLips Lip Mask. Nampak je kecik. Tapi banyak berjasa pada cik. 

Shaklee Enfusselle Eye Cream ni sangat sesuai untuk semua orang. Bantu kurangkan garis atau kedut atau wrinkle bawah mata. Kalau ada dark circle ke, eye bag ke, insya Allah akan bantu kurangkan sedikit demi sedikit sampai nampak segar. 

Tak syok lama mata nampak penat. Nanti orang tengok kita pun macam kesian je. Mata sedihhh je. Hahahaha. Pada yang pertama kali pakai eye cream memang akan rasa pedih sikit. Sebab kulit bawah mata adalah kawasan yang sensitif. Tapi nanti lama-lama mata korang akan biasa. 

Mary Kay SatinLips Lip Mask ni pulak memang cik perlukan. Sebab bibir cik ni memang jenis cepat je kering. Kalau pakai lipstick memang cepat lah dia merekah. Dapat pulak tabiat kupas kulit kering tu, memang satu set la. Suami sampai marah cik sebab kadang bukan sedar pon. 

Kalau nak diikutkan semua jenis petua cik dah ikut. Minum air masak banyak, sapu madu, sapu butter, sapu vaseline, pakai pelembab bibir. Macam-macam lah. Tapi rupanya cik tertinggal satu step yang menyebabkan bibir cik tak berjaya jadi lembab, merah dan gebu. Hahahah

Lip mask ni akan bertindak sebagai scrub bibir jugak. Jadi scrub penting untuk buang kulit mati. Dah lepas scrub baru lah boleh sapu macam-macam sebab moisturizer dapat masuk dengan cemerlang. Kalau tak dapat sikit je. 

Maka dua perkara ni wajib sangat kalau nak pastikan wajah kita nampak berseri. Insya Allah. Biar berseri untuk suami. Bagi senang mata senang hati. Nanti dapat duit lagi. Hehehehe. 

Kalau nak lagi best, boleh minum collagen powder dari Shaklee. Nak rangsang semula collagen dalam badan. Makin tua, makin cepat kolagen hilang dari badan. 

Jadi selamat menjaga kesihatan diri !!

sayang korang :)


Saturday, April 23, 2016

Makeup Fav : Primer

Assalamualaikum

Selamat kembali. Nak sharing pasal asas makeup. Kalau nak makeup tahan lama, asas mesti power. Hahahaha. Jadi korang boleh pakai base atau primer mengikut kesesuaian kulit korang. Apa yang terbaik untuk kulit orang tak semestinya terbaik untuk kulit korang. Tapi kebanyakan primer atau base memang sesua untuk semua jenis kult. 

Paham tak??   
Si kecik pantang tengok ibu nak buat flat lay. Laju je tangan dia nak main. 

Ni adalah primer yang cik ada dan guna untuk diri sendiri dan customer. Primer yang high-end paling cik suka Benefit Pore-fessional dan Hope Girl Magic Primer. Kalau yang drugstore pulak Maybelline Baby Skin Intant Pore Eraser. Sebab bila pakai, dua2 akan tutup liang pori dan beri efek kulit lembut macam sutera. Serious. 

MAC Prep+Prime cik akan guna pada customer yang ada masalah kulit kemerahan. Jadi cik tambahkan sikit  sebab MAC ni warna kuning. Jadi dia bagi warna kulit sekata dan naikkan seri muka. 

Yang paling cik kurang guna Make Up For Ever Step 1 Mattifying Primer. Sebab bila kita pakai, dia macam ada satu lapisan dekat kulit. Bila sapu foundation, nampak foundation tu macam bercapuk dan tak sekata. Sepatutnya dia nak lindung kulit dari berminyak terlalu banyak. Lepas tu bila sapu nak bagi rata, korang akan perasan dia akan jadi macam bijik2. Eyh. Cemana nak bagitu eyh. 

Macam korang sental daki kat badan lepasti dia keluar tu kan. Haaaaa. Cemtu lah jadi dia. 

Untuk mata cik gunakan Too Faced Shadow Insurance. Tapi cik ada je belajar dengan sigu makeup dan youtubers, diorang ajar guna foundation atau concealer yang lebih kurang warna kulit kita. Yang penting kena sapu bedak dulu sebelum pakai eyeshadow. 

Semua primer dan base ni adalah untuk memastikan Makeup tak bergerak dan tahan lama. Sebab ada yang jenis kulit pakai je foundation, tak lama lepas tu nampak macam tanggal atau cair. 

Tapi kalau korang jenis kasar, gatal hidung mata main tenyeh je memang MUA tak dapat nak tolong la. Kalau kitorang pakai simen mungkin la tak bergerak. 

Jadi kalau nak kahwin pakai Makeup sila bersabar banyak dan bersopan santun. Lagi kalau korang nak bagi makeup tahan sampai tengah malam konon nak fotoshoot kan. 

Terima kasih sebab sudi nak baca bebelan cik. Hehehe