"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, February 26, 2018

Product Knowledge - Mesmerize Bee & Future Area

Assalamualaikum & Good Morningggg!!

Selesai sudah Product Knowledge (PK) sabtu lepas. PK kali ni serentak berjalan di 16 tempat tauu. Sebelum ni PK ada kat 3 tempat dan ramai yang datang. Kat central je dah nak dekat 5 beauty centre tau. Nampak tak Mesmerize Bee Unit Suhaida Sarif makin berkembang. 



Kakda belajar banyak sangat tentang produk Mary Kay ni tau. Supaya mudah kakda nak bantu kawan2 kakda yang ada masalah dengan kulit. 

TAPIIIII....

Kakda cuma bantu untuk masalah kulit je tau bukan sakit kulit. Kalau sakit kulit korang tetap kena jumpa doktor. 

Masalah kulit ni macam kulit berminyak, kulit berjerawat sikit, kulit kering ke. So kakda bantu suggest skincare yang sesuai untuk masalah kulit korang. 

Kalau korang eczema ke, kanser kulit ke, berjerawat teruk ke korang tetap kena jumpa pakar kulit tau. Tapi produk Mary Kay memang dah di uji ke atas manusia dengan pantauan Dermatologist dan kebanyakannya sesuai untuk kulit sensitif. 



Haaaaa. Best ke best sangat dapat belajar pasal kulit dan produk. Bagi kakda best gilaaaa. Sebab boleh cuba semua produk Mary Kay tau. Kitorang bukan cakap bodoh2 tak pernah cuba tau. Kitorang orang pertama kena cuba dekat kulit sendiri supaya boleh rasa reaction produk tu. 


Jadi korang jangan takut tau kalau kakda ajak buat skincare class. Sebab kakda akan bagi yang paaaaling sesuai untuk kulit korang. Sebab taknak la korang rasa rugi membazir bila beli tapi takda consultation yang betul. 


Siapa nak layanan istimewa dari Mary Kay boleh je contact kakda tau. Kakda tak pernah makan orang lagi. Hehehehe

Love sangat,
Kakda
Independent Beauty Consultant 

Tuesday, February 6, 2018

iStory : Why I chose Mary Kay?

Assalamualaikum & Good Morningggg!!!

Nampaknya blog ni akan jadi tempat kakda share tentang perjalanan bersama Mary Kay. Header pun kena tukar jugak nampaknya. Hahahaha. Tapi maafkan lah ambe sebab tak update lagi. Tak sempat tengok laptop nak edit ke apa. 

Tapi kali ni kakda nak share kenapa kakda pilih Mary Kay? Tetiba je kan? Macam2 buat lepas tu pilih Mary Kay pulak. 


Kalau korang perasan dalam blog ni kakda banyak sangat kongsi tentang kecantikan. Kakda memang suka bab2 penjagaan kulit dan makeup. Sebab kakda tak berapa pandai bab fesyen. Kakda suka tengok tapi kakda tak pndai nak bergaya-gaya ni. 

Lagi pun kakda percaya, kecantikan ni subjektif. Dari dalaman sampai la luaran. Dan kakda suka nak cantikkan orang. 

Bila kakda bertemu dengan Sufi Syazwani, dia banyak ajar kakda macam2. Sebab Mary Kay ada P&L. Bukan Profit & Loss, tapi People & Love. Sebab kan sayang la ramai buat Mary Kay sampai berjaya. 

Dan kakda ada impian untuk berkerja dari rumah. Untuk kerja hakiki sekarang amatlah tak mungkin untuk kakda kerja di rumah. Jadi bila Mary Kay tawarkan kerjaya yang menepati citarasa kakda, lagi la cepat kakda tertarik. 

Apa yang tepat sangat tu:
  1. Fleksibiliti masa dan tempat bekerja
  2. Sisterhood yang kuat
  3. Pendapatan tambahan
  4. Berpeluang pakai kot dan blazer 
  5. Hadiri seminar dan conference
  6. Mencantikkan dan dicantikkan
  7. Kereta
  8. Balanced Priorities



Kereta SSD Fadhliana




Lagi pulak Mary Kay ni ramai perempuan. Jadi kakda rasa lebih selamat berkerjaya. Hahaha. 

Siapa yang nak tahu apa lagi yang menarik tentang Mary Kay ni? Kena la jumpa kakda. Sebab kakda tak sembang juta2 tau. Kakda tak pandai sembang juta2. Kakda pandai sembang cantik2 je. 

Heheheheeh

Love sangat,
Kakda
Sr. Independent Beauty Consultant 
http://kakdamk.wasap.my
https://marykay.com.my/faridatarmize

Saturday, February 3, 2018

Makeup atau Penjagaan Kulit?

Assalamualaikum & Good Morninggg!!

Lama tak update blog kan? Tapi hari ni kakda nak kongsi tentang mana yang lebih penting?

Makeup atau Penjagaan Kulit wajah?



Dulu kakda sama macam wanita lain kat luar sana. Rasa pentingnya belajar macam mana nak makeup supya tahan lama, nampak flawless, tak mudah crack, nampak segar dan natural. 

Tapi semakin kakda belajar, kakda tetap tak dapat capai wajah yang kakda inginkan. Takkan nak pakai makeup 24 jam kan? Nanti buang makeup, suami nampak jugak kusam, breakout, mata sembap semua tu. Dah tak jadi bercantik2 untuk suami. 

So kakda sangat obsess dengan kulit orang korea. Bukan obsess nak putih tau. Obses tengok kulit diorang yang sentiasa nampak segar walaupun tak pakai makeup atau makeup dia nipis. 


Bila kakda google, nah kauuu. Banyak gila rutin penjagaan kulit dia. Masa ni pun kakda rasa macam kenapa nak pakai macam2? Betul ke efektif? Kebetulan kawan kakda buat Mary Kay dan kakda pun pernah pakai sekejap tapi sadly, Beauty Consultant kakda tak guide betul-betul, jadi kakda tak faham la pasal keadaan kulit kita ni. 

Tapi bila dah buat skincare class, dan kakda mula kan skincare routine dengan BC yang baru, barulah kakda faham dan berjaya capai impian kulit yang kakda idamkan?

Siapa rasa dia pun dalam proses nak mendapat kulit impian dia? Dah ada Beauty Consultant nak bantu tak? Kalau tak ada boleh je contact kakda. Tapi kakda akan nasihat berdasarkan produk Mary Kay je tau? Sebab kakda belajar tentang produk dan kesesuaian dengan kulit kita. Kalau nak pakai produk lain boleh, tapi kakda terang secara asas je nak?

Jangan lupa whatsapp kakda tau. Kita belajar sama2.